Gazdaság Megtakarítás

Takarékoskodási tippek a vírus idejére

A tudatos költés minden helyzetben kiemeleten fontos, ez válság idején, különösen, ha egy olyan nem várt és kezelehtetlen dologgal párosul mint egy világjárvány akár létfontosságú is lehet.

Nemzetközi kutatások szerint eddig a háztartások 18%-a jelezte, hogy elbocsájtás vagy munkaidő csökkentés történt a családban.
Alább összeszedtünk néhány tippet szakértőinkkel, hogy mindenki felkészülten vészelhesse át az előttünk álló kritikus időszakot.

1. Tedd fontossági sorrendbe kiadásaid

Nagyon sokan nincsenek tisztában azzal hova is folyik a nehezen megkeresett pénzük. Számlák, automatikus utalások, különböző előfizetések és egy gyors kávé napközben valahol a városban.
Ezek mind olyan költések amiket a legtöbben nem tartanak számon, pedig az ilyen kis összegűnek tűnő ámde rendszeres kiadások a hónap végére egy számottevő összeget tesznek ki.

Ha te is inkább bankkártyáról költesz, akkor érdemes összegezni az elmúlt havi számlakivonatokat és átnézni a rendszeres kiadásokat.
Ha ezzel megvagy állíts fel egy fontossági sorrendet, mik azok a költségek amik létfontosságúak, pl. számlák, nagybevásárlások stb. aztán jöhetnek a számodra fontosabb és kevésbé fontosabb kiadások.

Végül határozd meg a lista hányadik pontjától tudod nélkülözni a felsorolt tételeket.

2. Nézd át előfizetéseidet

Manapság már Magyarországon is hétköznapinak számít a Spotify, HBO GO, Netflix stb… Emellett számos egyéb alkalmazás is szerepelhet a mobilunk előfizetői listáján.

Ilyenkor mérlegelni kell, hogy vajon minden előfizetés szükséges-e, kell Netflix mellé HBO vagy kábeles TV előfizetés, Spotify mellé Apple Music.

Gyakori, hogy a családunk legtöbb tagja külön előfizetéssel rendelkezik, de a legtöbb szolgáltatás biztosít kedvezményes családi előfizetést is.

3. Kövesd nyomon kiadásaid

A kockásfüzet vagy az excel tábla mellett ma már rengeteg sokkal hatékonyabb alkalmazás is a rendelkezésünkre áll.

Az ilyen alkalmazások rávilágítanak a költési szokásaidra, annak átlagos összegére, gyakoriságára.

Én személy szerint a Spandee alkalmazást preferálom. Összeköthető számos hazai bankkal illetve Revoluttal is, így nem szükséges manuálisan hozzáadni minden kiadást.
A költéseket kategóriákba rendezhetjük, melyből számos hasznos grafikont és statisztikát készít az alkalmazás.
Kirptovaluta kereskedőknek külön hasznos az alkalmazás, mely lehetővé teszi a kriptovaluta pénztárcák nyomonkövetését is.

4. Fogd vissza költkezéseid

Ebben már a kormány is támogat (annak ellenére, hogy nem ez volt az intézkedés célja), bevezették az üzletek és vendéglátóhelyek nyitvatartásának korlátozását.

Habár ilyenkor mindenkiben elindul egy ösztönös felhalmozási kényszer az üres polcok láttán, nem szabad engedi a kísértésnek. A felhalmozás egyelőre értelmetlen, nagy valószínűséggel csak rárohad az emberre.
Az élelmiszer kidobása még nyugodt időkben is pazarlás, de válság idején még nagyobb luxus.

Érdemes listába szedni az éppen szükséges élelmiszereket és csak azokat megvásárolni a boltban. Ne engedjünk a kísértésnek.

4. Fektess be okosan

A fentiekben leírt megtakarítási tippekkel megmaradt összeget érdemes befektetni. manapság számos befektetési froma létezik, különböző hozamokkal és befektetési időtávval. Érdemes mérlegelni az összes lehetőséget mielőtt döntenél a megtekrítás forámájáról.

Az egyik legbiztosabb, gyors hozamú befektetési forma a tőzsdei részvénykereskedés, forex vagy a krpitovaluta.

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük